+90 541 511 13 83

AMELİYAT ÖNCESİ

Ameliyat Öncesi Hasta Bilgilendirme

Alanında uzman doktorumuz ile yaptığınız görüşme, muayene veya tetkiklere istinaden doktorumuz sizin ameliyata uygun olup olmadığınıza karar verir. Operasyonun ne tür yöntem ve teknoloji kullanılarak yapılacağına dair sizi detaylı olarak bilgilendirir. Ameliyat öncesinde bireyin genel sağlık durumunun değerlendirilmesi ve ameliyata uygun olup olmaması açısından operasyon öncesinde bazı testler ve görüntüleme yöntemlerini kapsayan tetkikler isteyebilir. Yapılacak olan ameliyatın doğru olarak planlanması ve ameliyat sonrası yaşanabilecek risklere karşı hazırlıklı olunması açısından ameliyat öncesi istenen bu tetkikler oldukça önem taşımaktadır.

Yapılan tüm hazırlıklar hastalığa veya ameliyatın türüne göre değişkenlik göstermektedir. Tüm bu süreçte vücudumuzu ameliyata en uygun hale getirmek için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır.

Sigara kullanımı
Alkol
Uyku
Fiziksel Aktivite
İlaçlar
Gebelik
Yeme-İçme

Ameliyat ÖncesiDİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

Sigara Kullanımı

Ameliyat öncesinde mümkünse sigaranın bırakılması ya da kullanımının en aza indirilmesi anesteziyi kolaylaştırdığı gibi, ameliyat sonrası oluşabilecek akciğer rahatsızlığı ihtimalini azaltır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

İlaçlar

Ameliyat öncesinde mevcut bir kronik rahatsızlığınız, alerjiniz veya kullandığınız ilaçlar mevcut ise bu konuda mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Kanamaya sebep olabilecek, kan basıncını düşürecek, sıvı kaybına veya hormon seviyenizi olumsuz etkileyecek ilaçların kullanılıyor olması hayati önem taşımaktadır. Örneğin kullandığınız aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar ameliyat sırasında kanama riskini arttırmaktadır. Operasyon tarihini etkilememesi açısından bu tip ilaçların 1 hafta – 10 gün öncesinde kesilmesi veya değiştirilmesi gerekebilir. Tüm bunların yanında mevcut sağlık probleminize göre doktorunuz tarafından gerekli görüldüğü durumlarda ameliyat öncesi ilaç kullanımı önerilebilir.

Uyku

Büyük ameliyatlar öncesinde hastanın birkaç gece en azından 8 saat uyuması gerekir. Uyku ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Gebelik

Gebelik varsa bildirmeniz bebeğinizi olası zararlardan koruyacaktır.

Alkol Kullanımı

Ameliyattan birkaç gün öncesinden itibaren alkol alınmaması gerekir. Alkol karaciğeri olumsuz etkiler ve büyük ameliyatlar sonrasında karaciğerin tam kapasite çalışmasını engeller.

Yeme-İçme

Anestezi altındayken midenizde bulunan gıdalar yemek borusundan geri gelerek nefes borusuna kaçmasına sebep olabilir. Dolayısıyla ameliyat öncesinde en az 6 -8 saat herhangi bir şey yiyip içmemelisiniz.

Fiziksel Aktivite

Ameliyat öncesinde ağır sporlardan kaçınmanızı gerekir. Vücudunuz için zorlayıcı olmayan yürüyüş gibi fiziksel aktivitelerde bulunabilirsiniz.

Genel Bilgiler

Ameliyata girmeden önce tırnak ve dudak boyası, lens, piercing, gözlük, işitme cihazı, çıkabilen protez diş, takı, toka, takma kirpik, çıtçıt (metal), takma tırnaklar çıkarılmalıdır. Bu gibi eşyalar ameliyathanede kullanılan bazı cihazlar nedeniyle size zarar verebilir.

AMELİYATA GİDERKEN YANINIZDA BULUNMASI GEREKENLER

Ameliyat sonrasında ne kadar bir süre hastanede kalacağınız, operasyona göre değişkenlik göstermekle birlikte bu süre doktorunuz tarafından size mutlaka bildirilir.
Buna uygun olarak, ameliyat sonrasında hastanede istirahatiniz sırasında konforunuzu arttırması ve bazı ihtiyaçlarınızı karşılaması açısından yanınızda getirmeniz gereken bazı eşyalar şunlardır:

İç çamaşırı, pijama, günlük kıyafet, terlik, kişisel bakım malzemeleri, ilaç, hijyen malzemeleri, kitap, laptop, telefon, dergi gibi ameliyat sonrasında size hoş vakit geçirmenizi sağlayacak araçlar, kimlik, cüzdan.

Kullandığınız kan sulandırıcı ve benzeri ilaçları doktorunuza bildirmelisiniz. Operasyondan 1 hafta -10 gün önce kesilmesi veya değiştirilmesi gereken ilaçlar olabilir. Örneğin aspirin kullanımında ameliyatta kanama riskini arttığından operasyon tarihini erteleme gerekliliği doğmaktadır.